Boekrecensie van Erik Vermij

Boekrecensie Moord in Agia Marina – Martin Hessing
In het thriller debuut van Martin Hessing maken we kennis met inspecteur Jani Papadopoulos. Het verhaal speelt zich af op het hedendaagse Kreta alwaar een reisleidster slachtoffer is geworden van een steekpartij. Daarmee lijkt deze thriller een rechttoe-rechtaan ‘whodunnit’ te worden waarbij in het laatste hoofdstuk de butler het blijkt te hebben gedaan, in de serre met een kroonluchter… maar niets is minder waar.
In zijn thrillerdebuut weet Martin Hessing de lezer mee te nemen naar het Kreta van na de crisis waar de moord op de reisleidster slechts het begin blijkt te zijn van een aaneenschakeling van gewelddadige gebeurtenissen waarbij je als lezer blijft afvragen waar de gemeenschappelijke factor tussen al het Griekse geweld zal liggen. Zowel de recente Griekse geschiedenis, de Griekse politiek als de Griekse volksaard zijn logisch verweven in het verhaal en zijn herkenbaar voor iedereen die wel eens in Griekenland en met name op Kreta geweest is.

Aparte schrijfstijl
Schrijver Martin Hessing heeft een eigen manier van schrijven waar je als lezer even aan moet wennen maar die zeker onderscheidend is. Hij schrijft bijvoorbeeld in de tegenwoordige tijd waardoor je het gevoel krijgt dat iets op dat moment aan het gebeuren is. Daarnaast maakt hij gebruik van meerdere hoofdpersonen c.q. vertellers die vanuit een eigen perspectief hun deel van het verhaal vertellen.
Ook kiest deze schrijver ervoor om ‘to the point’ te zijn. Waar andere schrijvers zich nog wel eens willen verliezen in uitvoerige persoonsbeschrijvingen, karakterbespiegelingen en landschapsschilderingen kiest Martin Hessing voor een strakke no-nonsense weergave van de feiten en personen Dat lijkt een op zich verstandige keuze want er gebeurt zoveel in dit boek dat het in een breedsprakige opzet snel 800 pagina’s zou kunnen gaan vullen. De kracht ligt hier in de beperking.
Vraag van de auteur
De vraag die de auteur op de achterzijde van zijn boek stelt is of deze inspecteur Jani Papadopoulos seriewaardig is. Ofwel, of er een vervolg moet komen op deze debuutroman. Wat mij betreft is het antwoord daarop: ‘zeker’ Ik zou dan wel iets meer willen weten over de personen en karakters Jani en zijn Jamilla, meer het gevoel krijgen dat het ‘goede bekenden’ van me zijn geworden met hun eigen verhaal waardoor ik begrijp waarom ze bepaalde keuzes maken en reageren op hun eigen manier.
Mijn oordeel: bondig, spannend en verrassend. Ik zou zeggen, kom maar op met deel 2 Martin

Erik Vermij Elspeet, 03-02-2020

Gepubliceerd door Inspecteur Jani Papadopoulos

Als inspecteur van politie op Kreta, speel ik een hoofdrol in de thriller Moord in Agia Marina. Het thrillerdebuut van Martin Hessing. Samen met mijn collega Helena Nicolaidis moet ik een moord oplossen op een jonge en charmante reisleidster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: