Grieks Pasen

Voor de orthodoxe Grieken is Pasen het feest van het jaar. Op Griekland.net kan je daar veel informatie over vinden. In 1989 waren wij met Pasen op Kreta in het piepkleine dorpje Bali. De dagen voor Pasen kon je de voorbereidingen al goed zien. Op de markt stonden de boeren uit de buurt hun geiten te verkopen. Daarnaast stonden de BBQ’s, als je ze allebei kocht kreeg je korting.

Paaszaterdag was het hele dorp uitgelopen om de Paaswake bij te wonen. Het was een kleine kerk, dus stonden er meer mensen voor de kerk dan er in. Het was vooral een sociaal gebeuren, terwijl de de priester met zijn gebeden bezig was, staken de mannen nog een sigaretje op en babbelde gezellig over van alles en nog wat. Aan het eind van de mis kreeg iedereen een kaarsje dat aangestoken was aan de Paaskaars. Iedereen ging met dat lichtje naar huis. Wij werden door de eigenaar van het appartement uitgenodigd om Pasen bij hen thuis te vieren. In een bomvolle keuken werden twee stoelen voor ons vrij gemaakt. Er kwam veel eten op tafel o.a. de geit van kop tot staart met als zijn onderdelen. Er werd gezongen, veel gepraat en of wij dat nu wel of niet begrepen, deed er niet toe. Het was reuze gezellig en wij voelde ons thuis tussen de Grieken.

Zaterdagavond is de Paasmis in de kerk. De kerken zijn de “Grote week” voor Pasen elke avond helemaal vol en op zaterdag staan ook buiten de kerk veel mensen. Iets voor middernacht gaan alle lichten in de kerk uit. Dan komt de priester achter de Iconostase vandaan met een kaars die door het Heilige Licht aangestoken is. Om middernacht luiden in heel Griekenland de klokken: het heilig vuur is aangestoken en iedereen mag zijn kaars met dit vuur aansteken. Het vuur komt uit Jeruzalem en iedereen neemt zijn kaars mee naar huis om er thuis boven de voordeur een zwart kruisje mee  te branden, voor een goed jaar. De Opstanding van Christus wordt gevierd. Er worden paasvuren gebrand en het vuurwerk barst los.

De Griekse gids.

Gepubliceerd door Inspecteur Jani Papadopoulos

Als inspecteur van politie op Kreta, speel ik een hoofdrol in de thriller Moord in Agia Marina. Het thrillerdebuut van Martin Hessing. Samen met mijn collega Helena Nicolaidis moet ik een moord oplossen op een jonge en charmante reisleidster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: