Commissaris Kostas Charitis

De Griekse schrijver Petros Markaris wordt weleens de Griekse Andrea Camilleri genoemd. De bedenker van commissaris Montalbano. Narkaris is de bedenker van commissaris Kostas Charitos, chef moordbrigade in Athene. Wikipedia schrijft over hem:

Petros Markaris (Grieks: Πέτρος Μάρκαρης) (Istanboel1 januari 1937) is een Griekse schrijver, bekend om zijn verhalen over politiecommissaris Kostas Charitos die zich afspelen in Athene.

Levensloop

Markaris, zoon van een Armeense ondernemer en een Griekse moeder, studeerde in Istanboel, Wenen en Stuttgart. Hij spreekt en schrijft Grieks, Turks en Duits. Tegenwoordig woont hij in Athene.

Na zijn studies economie maakte hij in 1965 zijn debuut als schrijver met het toneelstuk Het verhaal van Ali Retzo. Daarna schreef hij nog diverse toneelstukken en creëerde hij populaire series voor de Griekse televisie. Hij vertaalde verscheidene drama’s uit het Duits in het Grieks, waaronder werk van Goethe en Brecht. Hij schreef samen met filmproducent Theodoros Angelopoulos de scenario’s van onder meer Le regard d’Ulysse (1995) en Eleni (2003).

De boeken van Markaris nemen de lezer mee naar het chaotische, hedendaagse Athene. Het politiek incorrecte hoofdpersonage is commissaris Kostas Charitos, Griek, hoofd moordbrigade, echtgenoot en trotse vader. Naast een spannende thriller is elk boek ook maatschappijkritisch, met kritische tussenzinnetjes over Griekenland nu en in het recente verleden onder de dictatuur (het Kolonelsregime), over milieus van voormalige socialisten die hun idealen verloren zijn en nu zonder scrupules geld verdienen, en over heersende vooroordelen.

De boeken over Kostas Charitos zijn populair in verscheidene Europese landen, waaronder Griekenland, Duitsland, Italië en Spanje.

De afgelopen weken heb ik om in de sfeer van Griekenland te blijven, de eerste drie thrillers van hem gelezen. Ik kan je hem van harte aanbevelen. Ook zijn boeken staan vol met moeilijke Griekse namen, maar heeft als hulp achterin een namenlijst. Ik betrapte mij erop dat ik hem regelmatig moest raadplegen. Aangezien ik daar ook door anderen op getipt ben komt zo’n lijst ook in het volgende Papadopoulos verhaal.

Het late journaal. Kostas Charitos werkt als commissaris in Athene. Zijn huwelijk is modaal, hij mist zijn dochter die in Thessaloniki studeert en als hij even vrij heeft leest hij het liefst in woordenboeken. Hij heeft niet bepaalde een positieve kijk op het leven, is soms wat kort aangebonden en niet altijd een even aangenaam mens.
Op een avond wordt hij naar een televisiestudio geroepen waar de onderzoeksjournaliste Janna is vermoord, vlak voordat ze in het late journaal sensationele onthullingen zou doen. De moordenaar moet dat geweten hebben en heeft met zijn daad de bekendmaking van het sensationele nieuws voorkomen.
Charitos was niet erg op Janna gesteld. Ze was jong, succesvol en een harde dame, die hem vaak op de zenuwen werkte, vanwege haar hautaine houding. Maar wanneer hij eenmaal aan deze zaak werkt, raakt hij steeds dieper betrokken bij de onaangename wereld van de media.
Wanneer ook Janna’s opvolger wordt vermoord, beseft Charitos dat hij nog dieper moet graven. Dat brengt zijn positie in gevaar, omdat door zijn theorieën en zijn doortastend speuren verschillende prominenten zich – terecht – ongemakkelijk gaan voelen. De ontmaskering van de moordenaar is een totale verrassing.

Nachtvlinder. Een aardbeving op een Grieks eiland veroorzaakt niet alleen paniek onder de vakantiegangers. Ook komt er een lijk tevoorschijn, een mysterieuze onbekende dode die maanden bedolven lag. Alle reden voor Kostas Charitos zijn vakantie af te breken en met het lijk terug te reizen naar Athene.
Daar wacht nog een zaak op hem: de bekende nachtbaron Koustas is vermoord. Charitos gaat aan de slag, maar zijn hart speelt op en hij belandt in het ziekenhuis. Enige troost is dat zijn dochter uit Thessaloniki op bezoek komt.
Hij zou moeten uitrusten en zich door zijn vrouw laten verwennen. Maar dat doet een echte agent natuurlijk niet, zeker Charitos niet. Liever neemt hij een flinke dosis pijnstillers om toch met zijn oude auto door het overvolle Athene op zoek te gaan naar de daders.
Overdag bezoekt hij, voortdurend gehinderd door stakende vuilnismannen, louche bestuurders van voetbalclubs uit de derde devisie en andere verdachten. ’s Nachts de clubs waar trendy uitgaansvolk, drugsverslaafden, politici, ondernemers en journalisten vertoeven. En niemand lijkt het erg te vinden dat Koustas vermoord is. Integendeel.

De zelfmoord van Che. Athene bereidt zich voor op de Olympische Spelen. De stad is één grote bouwput. De succesvolle ondernemer Jason Favieros doet goede zaken. Dertig jaar geleden was hij een fervent tegenstander van het kolonelsregime, nu gaat het hem als zakenman voor de wind. Waarom schiet hij zich tijdens een live-televisieprogramma door het hoofd?
Kostas Charitos ziet – net als miljoenen andere Grieken – thuis voor de televisie hoe Favieros zich van het leven berooft. De commissaris is herstellende van een zaak die hijzelf nauwelijks overleefde. Na enkele weken ziekenhuis moet hij nu noodgedwongen thuis uitrusten.
Waarom pleegt een gerespecteerd ondernemer zelfmoord? En waarom doet hij dat ten overstaan van een miljoenenpubliek? En waarom maken kort daarna twee andere bekende Grieken, een parlementslid en een journalist, ook een eind aan hun leven? Hebben deze sensationele zelfmoorden met bouwfraude te maken? Charitos wil niets liever dan deze zaak onderzoeken. Nog tijdens zijn verlof gaat hij met toestemming van de hoofdcommissaris aan de slag.
Zijn zoektocht leidt naar de bouwvakkers uit Albanië, naar de firma’s in moderne kantoorkolossen van glas en staal en naar de verpauperde stadswijken. In zijn oude Fiat Mirafiori rijdt hij kriskras door de stad, staat eindeloos in de brandende zon in de file en vindt uiteindelijk de oplossing. Die ligt in het gewelddadige verleden dat nog steeds slachtoffers eist.

Gepubliceerd door Inspecteur Jani Papadopoulos

Als inspecteur van politie op Kreta, speel ik een hoofdrol in de thriller Moord in Agia Marina. Het thrillerdebuut van Martin Hessing. Samen met mijn collega Helena Nicolaidis moet ik een moord oplossen op een jonge en charmante reisleidster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: