Papadopoulos in personeelsblad van Canon

In het december nummer van het personeelsblad voor medewerkers van Canon Business Services, stond een artikel over Moord in Agia Marina. Erg leuk om van oud collega’s zoveel aandacht te krijgen in deze ingewikkelde tijd.

Hieronder de tekst van het artikel.

Eind 2018 namen oud-collega’s Martin Hessing en Harrie Keusters, tegelijk afscheid van Canon. Naast het feit dat beiden een hele lange carrière bij CBS hebben gehad, en in het verleden samen de Canon Nieuwjaarsconferences verzorgden, blijken ze nóg een overeenkomst te hebben. Op het moment van hun afscheid waren ze allebei bezig met het schrijven van een boek.

Martin: “De vraag was wie van ons het eerste klaar zou zijn met schrijven. Dat werd Harrie. Zijn tweede boek “Dom geluk vette pech” verscheen in oktober 2019. In zijn eerste boek vertelt hij over zijn persoonlijke ervaring met de ziekte endeldarmkanker waar hij gelukkig van is genezen. In zijn tweede boek verdiept hij zich in andere patiënten met deze ziekte. Het is een zeer ontroerend boek, ik kan het iedereen aanraden. Afgelopen januari mocht ik mijn boek aan het publiek presenteren.” Tijdens de presentatie heb ik verteld wat je allemaal tegenkomt als je een boek wil gaan schrijven, alles uiteraard met een dikke knipoog. Zo was er zogenaamd een live verbinding met een boekenwinkel op Kreta. Daar werd het boek ook gepresenteerd, er zal helaas maar één dame in het publiek. Die vertrok al na twee minuten. Kortom een bijeenkomst van ruim vijftig man met veel collega’s en oud collega’s, waar bij weer veel gelachen is.

Hoe ben je op het idee van het boek gekomen?

In juli 2003 was ik met mijn gezin op vakantie op Kreta. In Agia Marina om precies te zijn. Voor een fijne vakantie hebt ik naast mooi weer, een prachtig land, aardige mensen en lekker eten ook iets te lezen nodig. Van de vliegtuigmaatschappij mag je niet teveel gewicht meenemen, dus maximaal drie boeken. Dat was heel zorgvuldig kiezen in een tijd zonder e-reader. Helaas zat er een exemplaar bij dat erg tegenviel. Daar baalde ik van. Het boek verdween in de prullenbak onder de uitroep: “dat kan ik beter!”

Een uitdaging was begonnen. Als grap begon ik dezelfde dag nog en schreef de rest van de vakantie iedere dag een stukje, dat ik voorlas onder het eten. Na de vakantie dacht ik: “eigenlijk moet ik het afmaken”. Om een stok achter de deur te hebben begon ik een feuilleton. Een wekelijkse uitgave per mail waarop je je kon abonneren voor het enorme bedrag van één euro. Na veertien afleveringen was daar weer de werkdruk en al die andere dingen. Af en toe pakte ik het weer op, maar echt tijd en rust kreeg ik toen ik stopte met werken.

Ik ben drie keer opnieuw begonnen en ik denk dat ik net zoveel heb weggegooid als er over gebleven is. De moeilijkheid is, dat je weet wie het gedaan heeft of wat er gebeurd is, en dat je dat veel te snel wil vertellen. Ik heb eerder korte verhalen geschreven, toneelstukken en cabaretteksten, maar een boek is duidelijk een andere uitdaging.


Waar gaat het boek over?
De hoofdpersoon is Jani Papadopoulos, een Griekse inspecteur. Een fictief figuur in een omgeving die gekleurd is door mijn eigen fijne herinneringen. Gelardeerd met bestaande feiten, maar vooral met veel ontzag voor de veerkracht van de Grieken. Hun optimisme en grenzeloze gastvrijheid. Als je je in Griekenland gaat verdiepen dan kom je een woeste geschiedenis tegen. Veel overheersers, een koning die ze uit het buitenland moesten halen en militairen die de macht grijpen. Een land met een enorme schuld en één van mijn meest favoriete vakantiebestemmingen. In dat decor laat ik een vrolijke inspecteur samen met zijn collega Helena een moord oplossen op Kreta. Het is een heel menselijke politieman, die na het overlijden van zijn vrouw verliefd is geworden op de Portugese Jamilly.

Dan is het verhaal af en wat blijkt…beginnen is misschien moeilijk, maar eindigen is nog lastiger. Niet alleen om het goed af te ronden, geen losse eindjes, maar je wilt ook niet alles uitleggen. Het engste begint dan. Je gaat jouw verhaal delen met anderen, gelukkig kreeg ik veel hulp om allerlei foutjes eruit te halen.

Ik had nu een berg woorden en ideeën hoe het eruit moest zien, maar dan moet het ook nog goed opgemaakt worden. Canon bood aan dat voor mij te doen en dankzij Lotte de Groot van de The Creative Hub in Den Bosch is het een prachtig boek geworden, waarvoor hartelijk dank.

Met “Moord in Agia Marina” komt mijn liefde voor Griekenland en de Griekse geschiedenis bij elkaar en ik ben ontzettend blij met het eindresultaat.”

En nu? Ga je verder met schrijven?

Ja, ik heb de smaak te pakken. Deel twee is ruim voor de helft klaar. Het gaat weer over inspecteur Papadopoulos en zijn collega Helena. Een soort vervolg maar met een eigen plot. Ik hoop het mei 2021 uit te brengen. De reacties op het eerste deel waren enthousiast en erg stimulerend.

Nieuwsgierig naar Canon Business Services? Klik dan hier.

Gepubliceerd door Inspecteur Jani Papadopoulos

Als inspecteur van politie op Kreta, speel ik een hoofdrol in de thriller Moord in Agia Marina. Het thrillerdebuut van Martin Hessing. Samen met mijn collega Helena Nicolaidis moet ik een moord oplossen op een jonge en charmante reisleidster.

2 gedachten over “Papadopoulos in personeelsblad van Canon

  1. Zo te lezen ben je En behoorlijk beroemd bij Canon En nog lang niet vergeten.Ik probeer steeds op de officiele manier te reageren (like), maar ik weet nooit of dat gelukt is.Dus doe ik het nu zo maar eens,Jani doe groeten aan Martin en de zijne.Theo.Verzonden vanaf mijn Galaxy

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: