Kalami het verlaten dorp

Kalami is een nederzetting gelegen in het zuidoostelijke deel van de gemeente Viannos in de gelijknamige provincie van de prefectuur Heraklion. Het ligt op 78 km afstand van Heraklion, 14 km van Ano Vianno (hoofdstad van de gemeente) en 31 km van Ierapetra. De belangrijkste kerk is de Agios Georgios kerk.


Het dorp is gebouwd aan de rand van een kleine kom op een hoogte van 480 meter, die vandaag de dag er verlaten bij ligt. Cameraman Nikos Sarantos heeft met zijn camera de “spookachtige” omgeving van het dorp vastgelegd. Hij maakte een documentaire over het gebied getiteld: “Kalami, het gezicht van verlating”. In 2016 werd het vertoond op het Los Angeles Film Festival.


Kalami werd waarschijnlijk gebouwd aan het einde van de Venetiaanse bezetting en het begin van de Turkse bezetting. Natuurlijke factoren, voornamelijk redenen voor bescherming tegen vijandige aanvallen, droegen bij aan de bouw ervan in een semi-bergachtig gebied. Dus, terwijl het dicht bij de zee ligt, is het om veiligheidsredenen niet zichtbaar. Dit gebeurt in de meeste dorpen in de gemeente, omdat ze bang waren voor de verschillende piraten van de Middellandse Zee, die plunderden en gewelddaden pleegden tegen de bewoners van de kustgebieden. Daarom wilden ze dat hun dorpen geen visueel contact met de zee hadden.


Op de plaats van de huidige kerk van het dorp, Agios Georgios en Charalambos, waar de christenen van de omliggende dorpen in het geheim naartoe gingen om te bidden, werden de eerste huizen ernaast gebouwd. Later kwamen er steeds meer mensen in Kalami wonen, dat langzaam begon te groeien en uit te breiden. De belangrijkste bezigheden van de mensen van Kalami draaiden om de teelt van olijfbomen, granen, fruitbomen, voornamelijk citrusvruchten, johannesbrood, wijnstokken en in mindere mate waren ze bezig met veeteelt. Al hun bezigheden waren gericht op het voldoen aan de behoeften van hun families. De ontwikkeling van de levensstandaard van de bewoners begon na 1960, toen de bezigheden zich richtten op de teelt van vroege groenten en bananenteelt.
Kalami, als belangrijkste centrum van verblijf van de plattelandsbevolking, was net als de meeste bergachtige nederzettingen van secundair belang tijdens de wintermaanden en gaf voornamelijk de eerste plaats aan de winterverblijven (winter), die lager lagen en met mildere klimatologische omstandigheden.
Dus, in de hele gemeente waren er de zogenaamde “metochia”, micro-nederzettingen die seizoensgebonden werden gebruikt voor de teelt van het land en de oogst van fruit.


In 1929 werd het eerste oliemolen op diesel gebouwd in het dorp. Deze fabriek was een baken van vooruitgang en het gebied dat toen en nu olijfolie produceert, produceerde olijfolie met een nieuw systeem en comfort. In 1931 werd een tweede, dit keer waterkracht, oliemolen opgericht, omdat één oliemolen niet genoeg was voor de behoeften van de bewoners. Tegelijkertijd was er een waterkracht maalmolen.

Ook de beroepen van allerlei soorten zijn tot bloei gekomen, waarvan velen nu zijn verdwenen. Een speciale plaats werd ingenomen door de supermarkt die, onder andere, fijne stoffen uit Athene en Heraklion verkocht en mensen uit de hele gemeente aan trok om te winkelen. Tijdens de jaren van de Duitse bezetting heeft de hele gemeente Viannos de ramp ervaren.

In 1949 kwam er een wederopbouwteam aan in Kalami, bestaande uit vijf Zwitsers, die veel beschadigde huizen hebben gebouwd. Het belangrijkste project dat destijds in het gebied plaatsvond, was echter de bouw van een aquaduct met ijzeren buizen en een cementfabriek. In hetzelfde jaar werd de weg van Viannos naar Sykologos geopend. In 1952 werd de weg van Sykologos naar Gdochios geopend en het dorp en Ierapetra werden met elkaar verbonden via een weg. Tot die tijd was de enige weg naar Ierapetra een kasseienpad dat tijdens de Turkse bezetting was gebouwd. Het wegennetwerk voor Heraklion en Ierapetra verbeterde na de jaren 1960, toen wegen naar Kalami geasfalteerd werden.

Tegenwoordig vertoont Kalami een beeld van verlatenheid. De meeste huizen zijn verlaten omdat hun bewoners zijn verhuisd naar de kustnederzettingen met een focus op Psari Forada (Sidonia). De officiële volkstelling van 2001 vermeldt dat Kalami dat jaar 44 inwoners had. Het uitzicht op het dorp is smal, met een richting van oost naar west. De wegen zijn zeer smal en geplaveid en laten geen autoverkeer toe. Auto’s rijden alleen door de ringweg van het dorp.
Onder de Aleppo Conventie (1878) konden de dorpsbewoners rechten verkrijgen na de oprichting van een semi-autonome provincie met speciale privileges (vrijstelling van bepaalde belastingen, het recht op onderwijs, religie, enz.). In 1879 kreeg Kalami een school, die tot de laatste jaren functioneerde, totdat deze in 1987 werd afgeschaft. Ook tot 1916 huisvestte de kerk van het dorp twee parochies, met als priesters de broers Antonis en Grigoris Mavrakis. In feite vond op het feest van St. George het ene jaar het festival plaats in de ene parochie (bovenbuurt) en het volgende jaar in de andere parochie (benedenbuurt), met een bijzondere pracht.

Kalami floreerde in de jaren 30 (tot de Duitse bezetting). Het was het meest ontwikkelde winkelcentrum in de gemeente. Op het strand van Psari Forada was sinds 1920 een douanekantoor en zeven magazijnen (winkels), waar schepen kwamen om goederen van verschillende soorten door de hele gemeente te lossen en te laden. De goederen werden vervoerd door dieren, via Kalamio en bereikten Arkalochori.

Dit is een vertaling via ChatGPT van een artikel uit alloverGreece/ Abandoned Settlements / Kalami

Gepubliceerd door Inspecteur Jani Papadopoulos

Als inspecteur van politie op Kreta, speel ik een hoofdrol in de thriller Moord in Agia Marina. Het thrillerdebuut van Martin Hessing. Samen met mijn collega Helena Nicolaidis moet ik een moord oplossen op een jonge en charmante reisleidster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: